woensdag 17 oktober 2007

HUB een centraal verbindingspunt

Een hub verbindt diverse eenheden met het netwerk en levert verschillende services, afhankelijk van de mogelijkheden van de hub.

Wellicht heb je al advertensies gezien over managed hubs, geschakelde (switched) hubs of ‘intelligente’ hubs. Al deze eenheden hebben extra mogelijkheden. Voordat u een hub kiest, moet u dus eerst bedenken welke services u wilt hebben.

In tegenstelling tot een switch is een hub een 'dom' apparaat en stuurt het een binnengekomen datapakketje simpelweg door naar alle poorten op het netwerk.

Dit is meteen ook het nadeel van de hub, omdat op deze manier al het netwerkverkeer op alle aangesloten segmenten komt, waardoor zogenaamde 'collisions' of botsingen van datapakketjes zich voordoen. Hierdoor daalt de algehele snelheid van het netwerk. Bovendien kunnen eventuele hackers die erin slagen een verbinding te maken met de hub alle netwerkverkeer bekijken, ook verkeer dat niet voor hen bestemd is.

Hoewel de term ‘hub’ naar een specifiek netwerkeenheid verwijst, is het in feite een repeater met diverse poorten. Als multiport-repeater functioneert de hub dus in feite als repeater. Naast het uitvoeren van de gewone repeater-functies, verzendt de hub het signaal naar alle verbonden eenheden.
Hubs functioneren in de fysische laag van het OSI-model. Ze sturen alle ontvangen gegevens door, ongeacht de adressering van de gegevens. Dit kan leiden tot netwerkvertraging.

Heden ten dage worden hubs amper nog ingezet in nieuw opgebouwde netwerken, aangezien het prijsverschil met een goedkope switch quasi nihil is.

0 reacties: